Veiligheid in huis zit natuurlijk in verschillende factoren, voor verschillende woonsituaties. Zo plaats je traphekjes voor de veiligheid van kleine kinderen en haal je losse spullen weg waar je nieuwe viervoeter mogelijk mee aan de haal gaat. Ook voor ouderen kunnen er in huis verschillende aanpassingen worden gedaan om de veiligheid te waarborgen. Ouderen zijn vaak wat kwetsbaarder dan jongeren en daarom kan hun woning extra aandacht gebruiken. Ben jij ingeschakeld om het huis van je opa, oma of andere oudere veiliger te maken? Dan lees je in dit blog enkele dingen die jij kunt doen.

 

Stevig op de benen

Losse elementen in huis kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien en brengen daarmee een extra risico op vallen en struikelen met zich mee. Neem bijvoorbeeld de drempels in huis. Als ze geen functionele rol hebben kun je ze beter weghalen. Hebben ze wel een functionele rol, bijvoorbeeld bij de buitendeur of badkamer, dan kun je ze verlagen. De badkamer is een risicovolle ruimte en kan door het gebruik van water glad worden. Daarom plaats je hier in ieder geval een antislipmat en wat extra handgrepen. Daarnaast kun je de instap voor de douche of het bad verlagen. Woont jouw opa of oma in een huis met meerdere verdiepingen, dan kun je een traplift huren om veilig boven en beneden te komen. Let goed op dat je de juiste traplift huurt, zoals een traplift smalle trap. Tot slot kun je in de woonkamer en keuken de snoeren verbergen door ze weg te werken in kabelgoten of vast te klemmen aan de plinten. Hiermee verklein je het risico op vallen aanzienlijk.

 

Ledstrips

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ledstrips komen zeer goed van pas in huis. Een ledstrip is een flexibel snoer waar verschillende LED-lampjes op zijn gesoldeerd. Hierdoor kun je ze voor veel verschillende doeleinden in huis gebruiken, het biedt net dat extra beetje verlichting. Je plaatst een ledstrip bijvoorbeeld op de traptreden zodat deze goed zichtbaar zijn. Ook zijn er ledstrips met sensors. Deze kun je langs de rand van het bed vastmaken. Zodra je opa of oma ’s nachts uit bed stapt gaat het licht aan en kunnen zij goed zien waar zij moeten lopen.

 

Seniorenalarm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om het huis goed te beveiligen. Wist je dat er speciale seniorenalarmen bestaan? Dit combineert een gemakkelijke werkwijze met een goede beveiliging. Je wilt het immers niet te ingewikkeld maken met bediening via een smartphone of touchscreen. Zo kun je kiezen voor een compacte alarmknop, maar ook voor een persoonlijk alarm, de polsknop en het valalarm.