Vet haar; het ziet er niet heel fris uit en daardoor kun je je wellicht wat onzeker voelen. Er zijn natuurlijk mensen die de shampoo niet zo goed weten te vinden, maar er zijn ook mensen die er gewoon niets aan kunnen doen dat hun haar zo snel vet wordt. Om je een beetje uit de rats te helpen, geven we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je haar minder snel vet wordt. 


Hoe ontstaat vet haar?

First things first….laten we beginnen bij hoe vet haar nou eigenlijk ontstaat. Over ons hele lichaam zitten haren, welke via openingen in de huid naar buiten komen. Hier omheen bevinden zich talg- of vetklieren. Deze produceren talg, wat de huid gezond houdt én beschermt tegen bacteriën en eventuele infecties. Een natuurlijk proces dus, wat ervoor zorgt dat het lichaam gezond blijft. Soms gebeurt het echter dat de talgklieren meer talg produceren dan normaal en op dit soort moment ontstaat dus bijvoorbeeld een vette hoofdhuid. Je raadt het al, je haar wordt hier vervolgens een stuk vetter van. 

Je kunt er eigenlijk niet zoveel aan doen om dit te voorkomen. Wel is er bekend hoe het eventueel komt dat je hoofdhuid ineens een stuk meer talg aanmaakt; 

  • Je hebt het geërfd.
  • Je hebt veel stress.
  • Je bent aan het menstrueren.
  • Je bent in de pubertijd aangekomen.
  • Je bent zwanger.
  • Je bent in de overgang.
  • De temperatuur gaat omhoog.
  • Je eet teveel vet eten.

Tip 1: Gebruik een shampoo tegen vet haar

Een shampoo tegen vet haar doet wat je ervan kunt verwachten. Omdat er geen chemische toevoegingen inzitten ontstaat er geen irritatie van de hoofdhuid en zal er dus niet zoveel extra talgproductie ontstaan.

Tip 2: Was je haar op een lagere temperatuur

Als je je haar wast op een lagere temperatuur blijft je hoofdhuid een stuk rustiger en zal er geen extra talgproductie ontstaan, wat er dus voor zorgt dat je haar minder snel vet wordt.

Tip 3: Was je haar niet te vaak

Was je haar maximaal 2 tot 3 keer per week! Als je je haar wast dan verwijder je natuurlijke vetten van je hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat deze meer talg wil aanmaken. Dit laatste zorgt ervoor dat je haar weer sneller vet wordt, waardoor jij het dus weer wilt wassen. Niet handig! 

Tip 4: Hoofdmassage is niet slim

Een hoofdmassage stimuleert je bloedsomloop wat weer de talgproductie zal stimuleren. Je krijgt dus sneller vet haar. Als je shampoo in je haar doet, is het aan te raden om dit te doen zonder de hoofdhuid te masseren.

Tip 5: Spoel je haar goed uit

Alles wat achterblijft in je haar zorgt ervoor dat het weer vet wordt. Spoel dus alle shampooresten goed uit.

Tip 6: Blijf van je haar af

Veel mensen hebben de neiging om regelmatig hun handen door hun haar de doen. Dit zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt, dus probeer dit zo min mogelijk te doen.

Tip 7: Borstel je haar niet te vaak

Als je je haar borstelt geef je automatisch je hoofdhuid een soort massage en dat zorgt ervoor dat het haar vet wordt. Tevens is het zo dat een borstel alles over je hele haar verspreidt. Alles wat naar de oppervlakte gaat zorgt ervoor dat het geheel er vettig uit zal zien.

Tip 8: Verschoon je kussensloop regelmatig

Omdat je 's nachts op je kussen heen en weer ligt te woelen verspreiden alle vetten zich op je kussensloop. Je haar komt hier natuurlijk iedere nacht weer mee in aanraking, dus verschoon je kussensloop regelmatig. Daarnaast is het aan te raden om je haar vast te doen als je slaapt, om verspreiding te voorkomen.

Tip 9: Let op je voeding

Veel en vaak vet eten kan ervoor zorgen dat je haar ook sneller vet wordt. Je hoeft niet alles te laten staan, maar beperk het een beetje. Goede vetten zoals vis zijn natuurlijk wel altijd goed voor je, ook voor je haar. Zorg ook dat je voldoende water drinkt, dit zorgt ervoor dat je huid goed kan hydrateren, ook je hoofdhuid profiteert hiervan.