Een eigen huis is een prachtig bezit. Het betekent wel dat er regelmatig iets te klussen is, want je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Wanneer je meer ruimte wilt of je wilt je huis beter isoleren dan is er meer werk aan de winkel. Ook de kosten lopen dan snel op. De vraag is hoe je je verbouwing wilt financieren. Het lijkt voor de hand liggend om je spaargeld daarvoor te gebruiken, maar je moet je afvragen of dat wel verstandig is. Het is goed om een buffer voor tegenvallers te hebben. Voor een kleine verbouwing en wanneer je veel spaargeld hebt, is het een goede mogelijkheid. Voor een grotere verbouwing zijn er andere manieren. Het verhogen van je hypotheek is zo’n mogelijkheid.

Je hypotheek verhogen voor een verbouwing

Om te kunnen inschatten of je hypotheek uitbreiden voor verbouwing een goede mogelijkheid is, heb je een aantal gegevens nodig. Je jaarinkomen is belangrijk, net als de kosten van de verbouwing. Is je huis in de loop der jaren meer waard geworden? Dan zal de hypotheekverstrekker al snel toestemming geven. Je huis is dan een prima onderpand voor de aanvullende hypotheek.

Met een online tool kun je zelf alvast kijken of je in aanmerking komt voor een verhoging van je hypotheek. Je hebt dan alvast een eerste indruk. Natuurlijk moet je dat nog wel laten checken door een onafhankelijke deskundige. Een uitgebreide hypotheek berekening door Univé is daarvoor een aanrader. Zij zijn onafhankelijk, omdat ze zelf geen hypotheken verstrekken. Wel hebben ze kennis van de huizenmarkt en de meest actuele regelgeving rond hypotheken. Met dit onafhankelijke advies kun je het gesprek aangaan met je bestaande hypotheekverstrekker.

Een tweede hypotheek

Een andere mogelijkheid is een tweede hypotheek op je huis. Dat heeft als voordeel dat je mogelijk kunt profiteren van een lagere rentestand. Ook kun je een andere hypotheekverstrekker kiezen die betere voorwaarden heeft dan je bestaande financier. Ook hiermee kan een onafhankelijke adviseur je helpen.

De keuze voor een tweede hypotheek kan weer gevolgen hebben voor je belastingen bijvoorbeeld. Ook moet je nagaan of je tijdens of na de verbouwing iets moet aanpassen in je verzekeringen. Tijdens de verbouwing gaat het bijvoorbeeld om diefstal van bouwmateriaal of inregenen omdat het dak opengemaakt is. Na de verbouwing moet je kijken of het verzekerde bedrag nog wel hoog genoeg is. Je huis is door de verbouwing meer waard geworden. Wanneer je dat ook allemaal achter de rug hebt is het tijd om te gaan genieten van je opgeknapte huis.